Pratite nas

POLITIKE

Bolje plaće i veća zaposlenost

Jedan od 6 Europljana ne zarađuje dovoljno da može izdržati od prvog do prvog u mjesecu. U Hrvatskoj je situacija još i gora; svaki peti građanin živi na rubu siromaštva. Borit ćemo da se u Hrvatskoj živi kao u Njemačkoj; za veće plaće, povećanje zaposlenosti, kvalitetnije poslove i uvjete rada.

S porastom stope zaposlenosti u Europi, moramo doći i do pravednijih plaći. Jedan od 6 Europljana ne zarađuje dovoljno da može izdržati od prvog do prvog u mjesecu. U Hrvatskoj je situacija još i gora; svaki peti građanin živi na rubu siromaštva. Borit ćemo da se u Hrvatskoj živi kao u Njemačkoj; za veće plaće, povećanje zaposlenosti, kvalitetnije poslove i uvjete rada.

Plaće moraju rasti i povećavati kupovnu moć radnika, pogotovo uz inflaciju i rastuće troškove života. Nastavit ćemo se boriti sa sindikatima za pristojne minimalne plaće, transparentnost plaća, prava platformskih radnika i kolektivno pregovaranje. Svijet rada se mijenja, a nezadovoljstvo raste – potaknuto sve
većom nesigurnošću posla, kao i povećanim privremenim poslovima, niskim plaćama i nepredvidljivim radnim vremenom.

Dodatno, inzistirat ćemo i na poreznoj pravdi, jer smatramo da ona dovodi do jednakosti u društvu. Pravedan porezni sustav jača naš europski socijalni model i podupire investicije u naša gospodarstva, javne usluge i sigurnost. Velike korporacije, veliki zagađivači i ultrabogati moraju platiti svoj pošteni udio Europi, i to putem učinkovitih poreza na korporacije i kapital najbogatijih pojedinaca.

• Inzistirat ćemo na kvalitetnijim poslovima i boljim plaćama za sve građane Hrvatske i Europske unije.
• Borit ćemo se protiv siromaštva među zaposlenima i rodnih nejednakosti. Želimo i regulaciju umjetne inteligencije, ograničavanje razlike u plaćama među radnicima, postizanje nulte stope smrtnosti na radu, smanjenje radnog vremena i okončanje iskorištavanja radne snage.
• Ostajemo predani usvajanju i provedbi Direktive o platformskim radnicima.
• Nastavljamo borbu protiv nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti. Nitko ne bi trebao ostati bez adekvatnog minimalnog prihoda.
• Nastavit ćemo se zalagati za sudjelovanje radnika u odlučivanju i demokraciju na radu.
• Uvijek ćemo štititi prava sindikata te poticati kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog.
• Kako bismo odgovorili na klimatske izazove i osigurali da svatko može iskoristiti potencijal digitalizacije, podržavamo obrazovanje radnika novim vještinama, pravo na obuku tijekom plaćenog radnog vremena, i nova održiva radna mjesta.
• Borit ćemo se protiv poreznih prijevara i poreznih oaza unutar i izvan Europske Unije.

    © Socijaldemokratska partija Hrvatske